En autostol er ikke bare en autostol. Der er meget faglig viden om både valget og brugen af autostole, regler, ting man som forældre skal være opmærksom på etc. Her forsøger vi at hjælpe dig på bedste vis – og skulle du/I have yderligere spørgsmål, er du/I altid velkommen i vores butikker.
A
AIRBAG – Autostolen bliver typisk placeret på bagsædet, men kan også placeres på forsædet, hvis airbaggen slås fra. Det er både forbudt og livsfarligt at placere en bagudvendt stol på forsædet med en aktiv airbag. Sideairbags er ikke farlige – hvis dit barn er korrekt fastspændt og ikke læner hovedet mod døren.
B
BAGUDVENDT – Det er mest sikkert med en autostol, der er bagudvendt. Undersøgelser viser, at det er fem gange mere sikkert for barnet at sidde på den måde. Sidder barnet fremadvendt vil barnets nakke og hovedregion være svært udsat i tilfælde af en ulykke. Kære Børn anbefaler, at børn sidder bagudvendt så længe som muligt, helst op til 3-4 år. Men gerne længere, hvis de ikke er vokset ud af den bagudvendte stol.
C
COMBISTOLE – Mange børnefamilier ser mange positive elementer ved at købe en autostol der går over flere størrelsesklasser, og det er også derfor mange ender med at vælge sådan en stol. Ved et køb af en combistol, vil man komme til at gå på kompromis med vigtige funktioner, og dette er årsagen til at man anbefaler autostole som er tilpasset den enkelte gruppe.
D
DANMARK – I Danmark er det kun lovligt at forhandle autostole der er UNR 129 (i-Size) eller ECE 044-04 godkendte, hvilket betyder at alle autostole som forhandles i Danmark er sikkerhedsgodkendte. Men at de er sikkerhedsgodkendte, er ikke ensbetydende med at de er blandt de bedste autostole på markedet. Tests viser, at der er stor forskel på kvaliteten af de forskellige autostole. Derfor er sikkerhedsgodkendelsen ikke en indikator for at det er en god og sikker autostol, og derfor bør man altid opsøge kompetent fagpersonale der kan rådgive dig til at træffe den rigtige beslutning.
E
EKSTRA TILBEHØR – Et spejl til bagsædet giver tryghed og god kontakt med barnet. På den måde kan man bedre holde fokus på vejen og trafikken.
F
FEJLMONTERING – Undersøgelser viser, at 6 ud af 10 autostole er monteret forkert, og at det ofte er årsag til alvorlige kvæstelser. Derfor: Læs autostolens brugsanvisning eller find videoen fra autostolsproducenten, der viser korrekt montering af den købte autostol. Autostolen skal fastspændes så stramt som muligt.
G
GENBRUG – er ofte godt og fornuftigt, men ift. autostole er det vigtigt at være opmærksom på autostolens alder (se HOLDBARHED) og dens historie. Dvs. hvor har den været brugt, hvor meget har den været brugt og vigtigst har den været i et sammenstød eller anden uheld. Du bør derfor kun købe af nogen, du har fuld tillid til. Man kan stille sig selv det spørgsmål – ville jeg købe en brugt motorcykelhjelm?
GODKENDELSER – For at en autostol er lovlig, skal den leve op til den gældende sikkerhedsgodkendelse. Det betyder, at den skal være mærket med ECE 044-04 eller den nye i-Size godkendelse UNR 129. Politiet kan i forbindelse med deres kontrol bede om at se stolens godkendelsesmærke.
H
HOLDBARHED – Alt efter det anvendte materiale til autostolen findes der en maksimal levetid, og det er meget vigtigt at man undersøger holdbarheden for den enkelte model og årgang. Holdbarheden svinger meget fra producent til producent. Nogle producenter anbefaler kun brugen af deres autostol til ét barn, hvor andre har en holdbarhed op til 7 år. Under alle omstændigheder anbefales det at tage højde for den tekniske udvikling og den dermed forbedrede beskyttelse af børn. Brug den sunde fornuft eller opsøg fagkompetent personale, der kan rådgive om holdbarheden.
I
ISOFIX/I-SIZE – Isofix er to fastforankrede u-bøjler som sidder skjult mellem bilens sæde og ryglæn. Autostolen monteres ved at klikke stolens Isofix beslag fast på u-bøjlerne. Isofix reducerer autostolens bevægelser, minimerer monteringsfejl og giver optimal beskyttelse ved hjælp af den faste forbindelse mellem autostolen og bilen. Test viser at kun ca. 30% af de selemonterede autostole er monteret korrekt. Ved anvendelse af Isofix-systemet er det derimod 96% der monteres rigtigt.
i-Size har siden oktober 2013 været standard for godkendelse af sikkerhedsudstyr til børn i biler. Godkendelsen omfatter kun nye autostole, der fastgøres med Isofix-beslag. i-Size-godkendelsen fungerer sideløbende med den tidligere godkendelse. Autostole mærket med ECE 44-04, som bruges i dag, vil fortsat være fuldt lovlige at sælge og anvende. i-Size-stolene skal foruden de sikkerhedstest, som alle autostole gennemgår, også bestå sidekollisionstest, hvilket har medført, at disse stole har bedre kollisionsbeskyttelse i stolens sider.
En anden fordel ved i-Size er, at den nye standard skal minimere risikoen for fejlmontering. Dette sker ved, at alle stole skal fastgøres i bilen med Isofixbeslag, og at stolen skal have tydelige indikatorer, der viser, om stolen er korrekt monteret eller ej. En stol, der ikke fastgøres med Isofix, kan dermed ikke bliver godkendt som i-Sizestol.
i-Size-stolene har desuden maksimumsmål for, hvor bred, lang og høj stolen må være.
J
JUSTERING AF SELE – En god grundregel er at man skal stramme selerne i autostolen til man ikke kan mere, de skal sidde meget stramt. Selerne ved barnets skuldre skal komme vandret eller lidt oppefra. De må ikke komme nedefra. En sele, der sidder for løst, giver en større belastning på barnet ved en kollision, da barnet ryger frem inden det bliver stoppet af selen. I værste fald risikeres at barnet ryger ud af selen. Tjek også, at selerne ikke er snoede.
K
KOLLISION – Der er store kræfter på spil ved en kollision, og det er autostolens opgave at beskytte barnet. Det er gentagne gange påvist at det meget sikrere at sidde bagudvendt. Derfor anbefales det at barnet sidder bagudvendt så længe som overhovedet muligt, og gerne helt op til 3-4 års alderen. På videoen ses forskellen når et barn sidder fremad- eller bagudvendt.
KÆRE BØRN – Kære Børn anbefaler at man køber sin autostol et sted, hvor man kan få god faglig vejledning. Så sikrer man sig, at man får en god stol, der passer til ens barn. Og så skal man tage både bil og barn med, så man i praksis kan afprøve, om stolen passer til begge dele.
L
LEJE ELLER BRUGT – Det kan være fristende at købe en brugt autostol for at spare penge, men her skal man se sig for. Både forsikringsselskaber og forhandlere udlejer autostole. Producenterne anbefaler imidlertid ikke, at man lejer autostole, da kontrollen af stolene kan være mangelfuld. Hvis der ikke er garanti for stolens funktion, bør man hverken leje eller låne. Skader inde i autostolen kan være usynlige for det blotte øje, men kan alligevel medføre livsfare i tilfælde af et sammenstød. Den samme regel gælder, hvis du har planer om at købe en brugt autostol. Du skal sikre dig, at autostolen ikke har været involveret i et sammenstød eller en anden ulykke. Du bør derfor kun købe af nogen, du har tillid til. Man kan stille sig selv det spørgsmål – ville jeg købe en brugt motorcykelhjelm?
M
MONTERING – Autostolen skal være monteret korrekt for at yde beskyttelse for dit barn. Fejlmontering kan i værste fald betyde at stolen ikke kan beskytte barnet i tilfælde af hårde opbremsninger eller uheld.
N
NYFØDT – Det nyfødte barn skal transporteres i en bagudvendt autostol under bilkørsel. Så er barnet beskyttet bedst muligt på de mest udsatte steder, nemlig hovedet, halsen og ryggen. Kære Børn anbefaler at man benytter babyautostolen så længe så muligt, da det er mest sikkert at være bagudvendt.
O
OVERTØJ – Barnet skal IKKE have stort overtøj på, når det bliver spændt fast i en autostol. Af sikkerhedsmæssige årsager er det nemlig ikke hensigtsmæssigt at give ungerne stort overtøj på i autostolen, da selerne så ikke kan strammes godt nok. Selvom du strammer selerne så meget, du overhovedet kan, vil de stadig bare stramme ind til overtøjet. På grund af luft kan selerne mangle at blive spændt op til 5-6 centimeter, hvis børnene har meget overtøj på. Ved en kollision bliver tøjet presset sammen, og barnet kan derfor ryge 5 cm frem i selen. Det påvirker nakken, mens trykket fra barnets krop ind i selen kan gøre skade på indre organer. Kære Børn anbefaler at benytte en kørepose, som er speciallavet og godkendt til autostole, og som er god varm.
P
PASFORM –Bagsædets hældning varierer meget fra bilmærke til bilmærke. Derfor er der stor forskel på hvor godt en autostol sidder på bagsædet, og hvor godt barnet dermed sidder i autostolen. Derfor anbefaler Kære Børn at man altid kommer ned i en af vores butikker med bil og barn, for at sikre at alt passer sammen, og at barnet sidder som det skal.
PISKESMÆLD – piskesmældseffekten reduceres stærkt, når barnet sidder i en bagudvendt autostol. Piskesmældseffekten er den kraft, halsen udsættes for ved sammenstød, når hovedet først bliver kastet frem med voldsom kraft og derefter tilbage. Små børn er langt mere udsat for skader med piskesmældseffekten. Halsmuskulaturen er endnu kun svagt udviklet, og hovedvægten i forhold til kroppen er tre gange større hos børn end hos voksne. Den bagudvendte autostol må derfor stærkt anbefales, så længe det overhovedet er muligt i forhold til barnets størrelse.
R
REGLER – Når du sidder bag rattet, har du ansvaret for, at børn under 15 år er spændt korrekt fast i bilen. Er de ikke det, får du et klip i kørekortet og en bøde. Børn under 135 cm skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde.
S
SIKKERHED – sikkerhed og atter sikkerhed. Kære Børn anbefaler at man ikke går på kompromis med børns sikkerhed i bilen. Det kan være fristende at låne, leje eller købe brugt for at spare, men er det virkelig det værd ved et uheld, når det gælder dit barn? Der er så store kræfter, der er på spil ved en kollision, at kun en autostol med gode testresultater beskytter barnet på bedste vis.
SELEMONTERET AUTOSTOL – Selemontering af autostole, er montering af autostolen ved hjælp af bilens alm. 3-punkt-sele. Det vil sige, at man monterer autostolen de steder, hvor der normalt sidder standard integrerede seler og autostolen monteres med disse seler. Selemonterede autostole er sikre autostole, men kræver man er opmærksom på selve monteringen. Der er mange ting man skal være opmærksom på, når man benytter selemontering. For det første, er sikkerheden noget af det vigtigste. Har man en autostol der benytter selemontering, så ryger sikkerheden drastisk ned. En undersøgelse lavet af tyske forsikringsselskaber viser, at fejlmontering med en normal selemontering, er meget stor. Den er så stor, at det kun er 30% af autostole med selemontering, der er monteret rigtigt. Det er et tankevækkende stort antal forældre, som monterer deres autostole forkert ved selemontering. Har du mulighed for at vælge en isofix autostolstol, anbefaler Kære Børn at du gør dette, da testresultaterne viser at isofix autostole er væsentlig sikrere end selemonterede autostole, samt at risikoen for fejlmontering mindskes. Når autostolen er selemonteret, skal man huske at bilens seler skal strammes helt til, så stolen sidder godt fast. Husk med jævne mellemrum at tjekke om selerne skal strammes.
T
TOP TETHER – Top Tether er en ekstra forankring, som bruges i stedet for et ”støtteben”. Topselen (Top Tether) er en ekstra sele bag ryglænet på autostolen, der fastgøres med en krog i et af bilens forankringspunkter og spændes. Forankringspunktet befinder sig normalt lige bag bagsædet, men kan også være anbragt i bagagerummet. Der findes ingen standardlængde, og selen kan indstilles fleksibelt. Er du i tvivl om din bil har Top Tether, så vil du kunne finde svaret i bilens instruktionsbog eller du kan se efter et logo som vises ved et anker forbundet til en autostol med et barn i. Det er også det logo, som de fleste bilproducenter anvender, så det er nemt og synligt at finde forankringspunktet.
U
UDSAT – vær opmærksom på at der ikke er løse ting og sager i bilen som f.eks. oppe i hattehylden der kan være til fare for barnet ved en kollision.
UHELD – er man så uheldig at være involveret i et uheld, sammenstød eller anden ulykke med bilen, skal autostolen kasseres, også selvom barnet ikke sad i stolen ved uheldet. Skader inde i autostolen kan være usynlige for det blotte øje, og dermed kan autostolen ikke yde den ønskede sikkerhed ved et nyt uheld.
V
VIGTIGT – gravidsele styrer hofteselen væk fra maven og fosteret og ned på hoftekammen. I tilfælde af sammenstød kan en person blive kastet frem med en kraft som svarer til 3-5 ton. I sådan et tilfælde kan fosteret blive udsat for ekstrem trykbelastning fra hofteselen. Dette kan undgås ved at bruge gravidselen, som fører hofteselen væk fra maven og ned på hoftekammen. I en række ulykker hvor gravide har været indblandede, har fosteret klaret sig, da mødrene har brugt denne ekstra seleføring. Start allerede så tidligt som muligt i graviditeten med at bruge gravidsele, for at forhindre en eventuel abort.