Din autostol holder ikke for evigt 

Er du klar over at en overskredet dato på dit barns autostol, kan forringe sikkerheden?

Det kan virke overraskende for mange, men autostole har – ligesom fødevare – en slutdato for hvornår autostolen ikke længere kan holde til kraftige stød. Det kan derfor være en god ide at tjekke op på produktionsdatoen på dit barns autostol sammenholdt med producentens holdbarhedsgaranti, for at sikre at autostolen stadig kan give den nødvendige beskyttelse i tilfælde af et uheld.. Det kan variere alt efter mærke og variant, men datomærkningen sidder direkte på produktet og holdbarhedsgarantien er oplyst i den medfølgende brugsanvisning.

Årsagen til at det kan være en god ide at tjekke datoen og skifte autostolen ud når denne er overskredet, er for at sikre, at autostolen fortsat opfylder de nødvendige sikkerhedsstandarder og kan beskytte dit barn optimalt i tilfælde af en ulykke. Når datoen på en autostol overskrides, er nemlig det en indikation af, at materialets holdbarhed, især plastikkomponenterne, kan være forringet. Med tiden mister plastikken sin evne til at modstå kraftige stød, hvilket er kritisk i tilfælde af en bilulykke.

Derfor skal du passe på med at købe en brugt autostol

Derfor kan en autostol, hvor datoen er overskredet, ikke længere garantere den nødvendige beskyttelse og sikkerhed, som er essentiel for at beskytte barnet optimalt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på udløbsdatoen. “Det kan jo få alvorlige konsekvenser, hvis der sidder et barn i en autostol, som ikke yder den rette beskyttelse og sikkerhed under en ulykke.” siger Nicoline Zederkof Jensen fra sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsens anbefaling

Selvom det måske kan virke som en unødvendig ekstra udgift at skulle investere i en ny autostol, når datoen er overskredet, selvom autostolen tilsyneladende fungerer fint, så er det vigtigt at gøre opmærksom på, at det kan have alvorlige konsekvenser at ignorere datoen.

Du kan læse mere omkring sikkerhedsstyrelsens pressemeddelelse her.