Tilbage til oversigt

Læs her de vigtigste tips til hvad du som forælder skal tænke på, når du skal ud at køre bil med dit barn. Det handler om sikkerhed frem for alt! Bilen er det sted hvor dit barn er allermest udsat og har behov for bedst mulig beskyttelse.

 

I starten kan det føles overvældende med alt den sikkerhed, som man skal være opmærksom på, men følger du disse tjeklister, bliver det hurtigt en rutine. Grundreglen er at desto mindre barnet er, desto mere er der, som du skal være OBS på.

 

Gruppe 0/0+ (Babyer)

Højde: 40-75 cm / Vægt: 0-13 kg / Alder: Ca. 0-1 år

 1. Dobbelttjek altid at autostolen er monteret korrekt i bilen (hvis tvivl, spørg forhandler)
 2. Undgå overtøj på barnet og anvend i stedet tætsiddende køredragt eller kørepose godkendt til autostol, da selerne skal sidde helt tæt ind til kroppen
 3. Sikre at baby sidder ergonomisk med numsen tilbage i stolen og ikke krummer ryggen
 4. Fastspænd og klargør din baby indendørs, inden du bærer stolen ud i bilen
 5. Sørg for at selerne sidder så stramt så muligt, så der ikke er plads til mere end 2 fingre mellem baby og selen, og husk at justere selens højde efterhånden som din baby bokser, så den altid sidder lige hen over skuldrene.
 6. Benyt den integrerede solskærm til at undgå at dit barn får sol og vind
 7. Kør forsædet tilbage, så babyautostolen sidder i spænd og får ekstra beskyttelse
 8. Tjek jævnligt at din babys temperatur ikke er for kold eller varm i bilen
 9. Skift tidligst til næste stol, når din baby selv kan sidde oprejst og stabilt

 

 

Gruppe 1 (Småbørn)

Højde: 61-105 cm / Vægt: 9-18 kg / Alder: Ca 6 mdr. til 4 år

 

 1. Dobbelttjek altid at autostolen er monteret korrekt i bilen (hvis tvivl, spørg forhandler)
 2. Undgå overtøj på barnet og anvend i stedet tætsiddende køredragt eller kørepose godkendt til autostol, da selerne skal sidde helt tæt ind til kroppen
 3. Sikre at barnet sidder ergonomisk med numsen tilbage i stolen og ikke krummer ryggen
 4. Lad barnet fortsætte med at sidde bagudvendt, ligesom i babyautostolen, og gerne helt op til 4-års alderen, da det er 5 gange sikrere i tilfælde af en frontal kollision.
 5. Sørg for at selerne sidder så stramt så muligt, så der ikke er plads til mere end 2 fingre mellem barnet og selen
 6. Juster stolen til hvileposition, når dit barn sover, så det ikke sidder og hænger med hovedet
 7. Skift til næste stol, når dit barn når maksimum vægt eller højde for denne kategori

 

 

Gruppe 2/3 (Større børn)

Højde: 100-150 cm / Vægt 15-36 kg / Alder: Ca. 4-12 år

 1. Dobbelttjek altid at autostolen er monteret korrekt i bilen (hvis tvivl, spørg forhandler)
 2. Vær opmærksom på at hofteselen skal sidde lavt på bækkenet og ikke trykke på maven
 3. Sørg for at skulderselen sidder på skulderen og ikke for tæt på halsen eller kan glide af
 4. Stop ikke med at bruge autostol før dit barn er gammelt og udvokset nok til at sidde med ryggen helt inde mod bilsædets ryglæn, have knæene bøjede ud over kanten på sædet og kan have selerne korrekt placeret på skuldre og hofter (jævnfør pkt 1 og 2).
  I Danmark er det et lovkrav, at børn op til 135 cm skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde.
  I andre EU lande kan der gælde andre regler – f.eks. i Tyskland er lovkravet op til 150 cm.

 

 

 

Søg rådgivning før køb

Først og fremmest bør du søge rådgivning om autostole før du køber, da det er afgørende at finde en der passer til dit barns størrelse og vægt, har den bedst mulige sikkerhed og passer til din biltype og familiesituation.

Test altid om dit barn sidder godt, når det er muligt.

Vær OBS på at bagsæder i biler har forskellige hældninger og at isofixet kan sidde lidt forskelligt, hvilket kan påvirke den vinkel barnet kommer til at sidde i. Prøv derfor at få installeret stolen i bilen, før du endeligt bestemmer dig.

 

Tjek at autostolen lever op til krav

Vælg en i-Size certificeret autostol (UN R129), så du sikrer at din stol er godkendt og lever op til nutidens krav. Det anbefales altid at købe fra ny af sikkerhedsmæssige årsager, da brugte autostole kan have været udsat for kollision eller overskredet sin brugstid. Det kan være fristende at spare penge, men husk at det handler om dit barns sikkerhed.

 

Vær omhyggelig med montering i bilen

Det er vigtigt at du sikrer, at autostolen er korrekt monteret hver gang. Isofix er den simpleste og sikreste måde at installere på og minimerer risikoen for fejlmontering. Selemontering kræver mere tid og øvelse, kan være mindre sikkert og giver større risiko for fejlmontering.

Følg altid producentens anvisninger for montering og husk at tjekke indikatorerne på base og/eller stol, som viser at den er korrekt installeret.

 

Dit barn skal sidde så ergonomisk som muligt

Du skal hjælpe dit barn med at sidde så ergonomisk som muligt, så ryggen ikke belastes og krummer unødigt. Dette gør du ved at placere numsen helt tilbage i sædet, sådan at lænden får støtte.

Sørg også for at barnets hoved ikke hænger foroverbøjet, da nakkemusklerne derved overbelastes, hvilket du kan undgå ved at spænde selerne stramt, benytte hvileposition ved søvn, justere vinklen på sædet og sørge for at autostolen sidder mest muligt i vater.

 

Selerne skal sidde stramt og HELT tæt ind til kroppen

Husk at spænde dit barn helt fast, så kroppen er fikseret, og sikre dig at selerne sidder vandret over skuldrene. Det er i vigtigt at dit barn ikke sidder i overtøj eller flyverdragt, da selerne skal kunne komme helt tæt på kroppen, fordi de ellers kan glide af i en ulykke. Dette kan du sikre ved at give dit barn en tætsiddende køredragt på eller vælge en kørepose, der er godkendt til autostol, hvor selerne kan trækkes ind gennem åbninger i ryggen.

 

Bagudvendt kørsel er 5 gange sikrere end fremadvendt

I Danmark er det et lovkrav at babyer skal sidde bagudvendt fra 0-15 mdr, eller til de måler min. 75 cm MEN det er en rigtig god idé at fortsætte med dette så længe som muligt og gerne op til 4-års alderen. Ved frontale ulykker, som er de værste, vil nakketrækket være 5 gange større, når dit barn sidder fremadvendt. Du behøver ikke at bekymre dig om manglende benplads, da små børn sidder mest komfortabelt med bukkede ben og fodstøtte, og du kan stadig holde øjenkontakt, hvis du installerer et spejl.

 

Slå airbaggen fra, hvis du sætter autostolen på forsædet

En aktiv airbag foran autostolen kan føre til fatale konsekvenser for dit barn. Sørg derfor altid for at airbaggen er slukket, hvis du placerer autostolen på forsædet. Besøg din nærmeste bilforhandler, hvis du er i tvivl om hvordan du slår den fra.

 

Skift autostol på det rigtige tidspunkt

Følg retningslinjerne for barnets højde og vægt i de forskellige autostolsgrupper. Alder er kun vejledende, da børn vokser forskelligt. Det er afgørende for sikkerheden at man overholder de angivne tal, så man hverken bruger en stol for længe eller skifter for tidligt til den næste. Du kan også fysisk se, at det er tid til et skift, hvis dit barns hoved når højeste niveau på nakkestøtten og/eller at selerne er justeret til sin maksimumhøjde ift at sidde lige hen over skuldrene.

 

De 3 primære autostolsgrupper er:

Gruppe 0/0+:       Højde: 40-75 cm        Vægt: 0-13 kg        Alder: Ca. 0-1 år

Gruppe 1:            Højde: 61-105 cm      Vægt: 9-18 kg        Alder: Ca 6 mdr. til 4 år

Gruppe 2/3:         Højde: 100-150 cm    Vægt 15-36 kg       Alder: Ca. 4-12 år